Specialiserade polishundar

Polisen saknar liksökshundar – frågan utreds nu

1:59 min

Polisen saknar renodlade liksökshundar, något som får kritik. Nu håller polisen på att utreda vilka kompetenser som polishundarna behöver ha och hur många de ska vara.

– Vi håller på att titta över vilka förmågor vi ska ha och vilka numerär vi ska ha. Så att vi kan möta det behov som den övriga verksamheten har, säger Jerker Lawesson, chef för nationella polishundstjänsten, till Ekot.

Svensk polis har nu runt 350 hundar, som genomför ungefär 30 000 uppdrag varje år. Hundarna kan gör allt från att söka efter blod, vapen och pengar till att vara patrullhundar.

Just nu pågår alltså en utredning inom polisen kring vilka förmågor hundarna ska ha och hur många som bör finnas.

Sedan ett drygt år tillbaka har polisen inga renodlade liksökshundar, alltså hundar som är specialiserade på att enbart söka efter lik.

– Den resursen har inte hunnit ersättas än. Det har också gjort att frågan har dykt upp om vi ska ha den resursen inom svensk polis eller om vi ska låna in den när vi har behov av det, säger Lawesson till Ekot.

Däremot finns det så kallade kriminalsökshundar, som kan söka efter både blod, sperma och lik.

Men i vissa brottsutredningar behövs de specialiserade likhundar av olika anledningar.

Ett exempel är utredningen om det misstänkta mordet på den 17-åriga flickan i Uddevalla. Där fick polisen i stället ta hjälp av en hund från Tyskland, vilket gjorde att det dröjde innan man kunde söka igenom en lägenhet med hunden. Det var också i den lägenheten som en kroppsdel från flickan sedan hittades.

Åklagaren i fallet, Jim Westerberg, tycker det är ett problem att det inte längre finns några liksökshundar.

– Det är ju ett bekymmer. Det är ett problem. Det tar tydlig tid att få fram bra likhundar, och renodlade likhundar, som den här tyska hunden var. Det är ett problem, säger han till Ekot.

Borde Sverige satsa mer på att kunna ha likhundar?

– Ja, det tycker jag. Det är absolut en fördel i de här utredningarna i vart fall, säger Jim Westerberg.