Coronaviruset

Antikroppstester visar på stora skillnader mellan åldersgrupper

1:55 min

Dom första resultaten av antikroppstester av covid-19 presenterades på onsdagen av Folkhälsomyndigheten. Resultatet visar att sju procent av de som testats i Stockholm bar på antikroppar när studien genomfördes.
Ser man istället till genomsnittet bland de nio regioner som deltagit i studien bar 4,7 procent på antikroppar.

Totalt har 1 104 prover som togs i vecka 18 analyserats.

Resultaten visar att det är stor skillnad mellan åldersgrupper. Bland personer äldre än 65 år bar en mindre andel på antikroppar än i gruppen 20-64 år.

– Det är ett tecken på att den gruppen är ganska bra på att hålla sig isolerad och skydda sig själva. Trots dödsfallen på äldreboenden så visar det att den stora gruppen äldre har lyckats hålla sig så pass isolerade att de inte har blivit lika sjuka som de andra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi ser också att barngruppen har mindre sjukdom än 20-64-gruppen. Återigen är det ett facit på det vi har pekat på; att det inte är där man ser stor spridning, tillägger han.

Liknande tester ska nu utföras kontinuerligt varje vecka.

Totalt har nu 3 831 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Medelvärdet ligger på 68 döda per dag de senaste tio dagarna, säger Tegnell.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 31 523 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige; 724 nya fall har registrerats det senaste dygnet.