Rymden

Snart sker första privata turen till rymden

1:49 min

På onsdag 27 maj ska människor för första gången någonsin åka ut i rymden i en farkost framtagen av ett privat företag.

Det är två amerikanska astronauter som ska åka upp till den internationella rymdstationen ISS i den nya kapseln som heter Crew Dragon och är tillverkad av företaget SpaceX.

Christer Fuglesang, som varit på rymdstationen två gånger, säger att det här markerar början på en ny era inom rymdfarten.

– Det är jätteroligt, jag ser verkligen fram emot det! Det kommer också inspirera till ytterligare rymdverksamhet i USA framförallt, säger han.

Efter många tester är det till slut meningen att det ska ske på onsdag kväll. Då ska raketen Falcon 9 lyfta från Kennedy Space Center i Florida, för att 19 timmar senare docka med den internationella rymdstationen.

Redan tidigare har det skickats upp förnödenheter till rymdstationen, både med en obemannad variant av den här raketen och kapseln, och med en annan farkost från flygtillverkaren Boeing.

Expeditionen markerar nästa viktiga steg i processen där den amerikanska rymdstyrelsen NASA tar hjälp av kommersiella företag som en sorts rymdtaxi för att kunna flyga ut i rymden. Det för att då slippa vara beroende av att hyra in sig på ryska rakettransporter för denna tjänst.

Sedan rymdfärjorna pensionerades 2011 har inga astronauter lyft från amerikansk mark.

Något som sticker ut är de nya stilrena rymddräkterna i en sorts modern retrostil, som för tankarna till Star Trek. Men också den strippade interiören till kapseln med stora touchscreen-skärmar, som påminner om hur det ser ut inne i en Tesla. Det kanske inte är någon slump, eftersom det är superentreprenören Elon Musk som ligger bakom både elbilen och SpaceX.

Projektet ska genomföras som planerat trots den pågående coronapandemin. Att de två astronauterna nu sitter i en två veckor lång karantän inför expeditionen är normalt inför rymdfärder, där man aldrig vill riskera att föra med smittor från jorden till rymdstationen.

Men det kommer förstås inte kunna vara den vanliga storpubliken på plats längs Floridas stränder vid den här uppskjutningen, säger rymdexperten Sven Grahn.

– Hade det inte varit på grund av den här pandemin så hade stränderna i Florida varit smockfulla med människor. Nu får de hitta på något annat sätt att täcka de här händelserna, det ser man väl bäst på nätet nu, säger han.