Coronapandemin

Grekland öppnar för turister i juni

1:37 min

Grekland kommer öppna för turister från och med mitten på juni, meddelar landets regering. Men turister från alla länder kommer inte vara välkomna, i alla fall inte till en början.

Turistsäsongen i Grekland smyger igång den 15 juni då hotellen tillåts öppna och internationella direktflighter till andra destinationer än Aten drar igång från och med 1 juli, det meddelade landets regering på en presskonferens.

Men det återstår att se om svenska turister kommer vara välkomna då, för några länder där smittspridningen är hög kommer dock fortsatt att undantas, sade turistministern Charis Theocharis.

– Vilka länder som exkluderas kommer vi återkomma till, sade Theocharis, men han sade också att man kontinuerligt kommer se över de här länders epidemiologiska situation för att gradvis kunna öppna Grekland för så många länder som möjligt.

De anländande turisterna kommer inte att testas för coronavirus allihop, i stället kommer stickprovskontroller utföras. Regeringen investerar också i en ökad beredskap att kunna hantera coronafall, bland annat ska det finnas möjlighet att vårda 600 coronapatienter på öarna.

Den grekiska ekonomin väntas krympa mer än något annat EU-lands som en konsekvens av coronakrisen. Därför är landet extra beroende av att få i gång resandet. Man sänker också momsen på dryck och transport för att stimulera efterfrågan.

– Men låt oss inte lura oss själva, turismsektorn kommer få en mindre del av kakan i år, sade Theocharis.