Sekretess lättas

Skatteverket får nya verktyg mot fuskare

1:57 min

Regeringen har beslutat om en ändring som innebär att sekretessen mellan beskattningsverksamheten och folkbokföringsverksamheten på Skatteverket lättas. Det ger myndigheten nya verktyg mot kriminalitet och fusk, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Det här underlättar för skatteverket att bekämpa kriminalitet. Och det är särskilt viktigt nu i coronatider eftersom vi använder stora belopp av skattebetalarnas pengar för att bekämpa den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Beslutet från regeringen är en förordningsändring som innebär att sekretessbegränsningen öppnas så att uppgifter om ekonomiska förhållanden från och med 1 juni kan delas mellan beskattningsverksamheten och folkbokföringsverksamheten, inom Skatteverket. Något som hittills inte varit möjligt enligt sekretessförordningen, men som nu alltså ändras.

Om en person exempelvis söker bostadsbidrag så kan Skatteverket genom det här beslutet kontrollera om personen är folkbokförd på rätt adress och har rätt till bostadsbidrag, eller inte.

Det öppnar även för att kontrollera om personer som angett anställning som ett skäl för uppehållstillstånd verkligen har en seriös arbetsgivare, om den betalar skatt eller finns på riktigt.

Inför beslutet har frågan om den personliga integriteten inte vägt tyngst, enligt finansminister Magdalena Andersson.

– Det är klart att det här är ju alltid en avvägning mellan att bekämpa brottslighet och kriminalitet och den personliga integriteten. Men här har vi gjort bedömningen att det här är väl avvägt för att vi ska ha koll på att skattepengarna verkligen går dit de är avsedda för och inte ner i kriminella fickor.

Det har sedan tidigare funnits ett behov av att dela och samköra information inom Skatteverket i syfte att bekämpa kriminalitet. Men enligt finansminister är det först nu det är möjligt att besluta om en sån förändring.

– Det har ju skett en omvärdering i hela samhället, mellan behovet av att skydda den personliga integriteten och den sekretess man har kring skatteuppgifter, mot behovet av att bekämpa kriminalitet, och här har det skett en värderingsförändring i samhället senaste åren och det gör att saker som för åtta år sen ansågs som omöjliga är möjliga i dag.