Projekt i Estland

Målet: Digitala vaccinationskort ska möjliggöra resande

1:50 min

Estland hjälper Världshälsoorganisationen WHO att ta fram digitala vaccinationskort, där det till exempel skulle kunna finnas uppgifter om man är immun mot covid-19.

Vaccinationsskortet skulle i sin tur kunna hjälpa folk att resa utomlands, hoppas Marten Kaevats, den estniska regeringens rådgivare, som leder projektet.

– Det vi gör på lång sikt, är att vi digitaliserar hela vaccinationskortet. Men vi har börjat med att utveckla system enbart för covid-19-fall, eftersom det är nödvändigt för ekonomin och för att folk ska kunna röra sig över gränserna, säger han.

Målet är att göra det gula vaccinationskortet digitalt och möjligt att dela mellan myndigheter i olika länder.

Till exempel skulle en person som har haft covid-19 och på så sätt förmodligen är immun mot sjukdomen, kunna eventuellt få tillstånd att resa utomlands. Det är ett projekt som den estniska regeringens digitala rådgivare Marten Kaevats leder.

Allt är i nuläget hypotetiskt och det finns många utmaningar att lösa, inte minst länders olika juridiska regelverk. Men om projektet lyckas skulle det kunna vara ett sätt att göra det lättare för folk att resa utomlands under till exempel ett pandemiutbrott.

Initiativet kom från Marten Kaevats själv, vilket inte är särskilt förvånande, eftersom Estland ligger på framkant vad gäller just digitalisering av sina myndighetstjänster.

Utvecklingen av systemet lär dock ta tid. Projektet innefattar många länder, med olika system och utveckling. Och även om systemet skulle vara säkert och tillförlitligt finns det en motvilja bland olika länder att dela sådan information, menar Kaevats.

– Länderna är olika både juridisk, kulturell, tekniskt och även ideologiskt, säger han.