Danmark öppnar snabbare än väntat

0:42 min

Danmark inleder fas två i återöppnandet av landet snarare än väntat. Det står fast efter mer än tio timmars förhandlingar mellan Folketingets partier, enligt dr.dk.

Museer, konsthallar, biografer, djurparker och botaniska trädgårdar tillhör verksamheter som får öppna inom kort. Den öppningen var ursprungligen planerad till den så kallade tredje fasen, som inleds den 8 juni, men tidigareläggs.

Dessutom får gymnasieelever och högskolestudenter återvända till skolan den 27 maj.

Gränserna kommer att vara fortsatt stängda. Men från och med måndag får invånare i de nordiska länderna, liksom Tyskland, resa in i landet om de har sommarbostad i landet eller om de har en dansk partner.

– Det speciella med gränserna är att här är vi inte en ö. Vi har en dialog med länderna omkring oss, och det kommer att behöva ske gradvis, säger Mette Frederiksen enligt DR om gränsöppningen.

Inför förhandlingarna hade oppositionen krävt tidigarelagda lättnader av gränskontrollerna. Morten Østergaard från liberala Radikale Venstre säger att han gärna skulle ha gått längre än vad som beslutades.

– Men jag är glad för att vi kommer vidare med de särskilda skälen, så att partners kan komma på besök, och att affärsresenärer kan åka in och ut ur landet. Det är ett viktigt steg framåt.

Den 29 maj ska regeringen lägga fram en plan för att börja öppna för sommarturismen.

– Det handlar om att hitta balansen, där vi tar sjukdomen på största allvar men samtidigt öppnar upp så snabbt vi kan, säger borgerliga Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen.

Fortfarande får inte fler än tio personer träffas.

– Från juni arbetar vi mot ett förbud mot folksamlingar som i stället för tio personer hamnar mellan 30 och 50 personer, säger Frederiksen till DR.