kaliber

Fem länder vill förbjuda alla PFAS-kemikalier

1:55 min

Kemikalieinspektionen har tillsammans med myndigheter från fyra andra länder börjat samarbeta för ett omfattande förbud mot PFAS-kemikalier, rapporterar P1 programmet Kaliber.

– Vi vill begränsa alla PFAS och förbjuda dem i all användningar som inte är nödvändiga för samhället. Vi har ju sett ett problem med de här ämnena. Inte minst att de har förorenat vårt dricksvatten. De är extremt persistenta, så de bryts ju inte ner i miljön, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

PFAS är en grupp med 4 700 olika ämnen och redan nu är två grupper av PFAS-ämnen förbjudna och det finns förslag att begränsa fler.

Vissa PFAS-ämnen är, enligt Kemikalieinspektionen, skadliga för hälsan och har kopplats till utveckling av vissa cancerformer.
Idag används ämnena, som är vatten, smuts- och fettavvisande, till väldigt mycket i många olika produkter.

– En stor användning är ju textil. Till exempel impregneringssprayer som vi har på våra allvädersjackor, det används till skor, det används i brandskum, livsmedelsförpackningar och vi har det i kosmetiska produkter, hygienartiklar, säger Jenny Ivarsson.

Nu vill alltså Kemikalieinspektionen ihop med myndigheter i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge förbjuda all användning av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändig för samhället.

Det tar lång tid att reglera kemikalier i EU. Idag finns det förbud mot två grupper av PFAS-kemikalier och de tog flera år att införa. Och det har kommit många nya ämnen, så myndigheterna hinner inte med och vill ta ett större grepp.

De fem länderna ska nu arbeta fram ett förslag och Kemikalieinspektionen tror att det är klart tidigast nästa år. Sen ska det vidare till EU-kommissionen och medlemsländerna.  Ett förbud kan träda i kraft om fem år.

– Ja, vi vill i förlängningen säkra medborgarnas dricksvattenförsörjning om jag drar det så långt. Vi vill minimera utsläppet till miljön så långt det är möjligt, säger Jenny Ivarsson.