Följer EU-domstolen

Ungern stänger transitläger vid gränsen

2:03 min

Ungern kommer att följa EU-domstolen och stänga sina transitläger för asylsökande vid gränsen till Serbien. EU-domstolen beslutade nyligen att människor inte får kvarhållas under dessa fängelselika förhållanden mer än fyra veckor och att asylfallen ska utredas var för sig. Men samtidigt som transitlägren avvecklas har Ungern planer på nya skärpta villkor för asylsökande.

Ungefär 280 asylsökande kommer nu att flyttas ut ur transitlägren vid den serbiska gränsen, där de levt länge bakom taggtråd i containers. De kommer att föras till mottagningscenter inne i Ungern.

Vi har inte något annat val än att rätta oss efter EU-domstolen, kommenterade premiärminister Orbáns stabschef på en presskonferens på torsdagen.

Men han underströk att transitzonerna varit en lösning för att skydda Ungerns gränser och att Ungern därför framöver nu i stället bara kommer att ta emot asylansökningar på sina ambassader och konsulat utomlands.

Åter ett brott mot EU-rätten säger juristen Madelaine Seidlitz på människorättsorganisationen Amnesty.

– Det går ju helt enkelt inte. Det finns ju den grundläggande rätten och den är ju också EU-rättsligt reglerad att söka asyl inne i ett land eller vid gränsen. Så det går inte med mindre att Ungern bryter mot EU-rätt och för den delen också flyktingrätten, säger Amnesty-juristen.

Madelaine Seidlitz pekar på hur ett annat EU-land också försökte sätta asylrätten ur spel nyligen.

– Grekland sade ganska nyligen att man skulle stoppa möjligheten att söka asyl vid gränsen eller inne i landet och då gick EU-kommissionen ut tydligt. Kommissionär Ylva Johansson sade att så kan man inte göra, säger hon.

Så man kan vänta sig en påföljd mot Ungern igen?

– Ja det kan man, svarar Madelaine Seidlitz.