Indien och Bangladesh

Förödelse efter cyklonen: ”Vårt hus är jämnat med marken”

1:49 min

I Indien och Bangladesh ser man nu omfattningen av förstörelsen efter cyklonen Amphan som drog in över länderna i onsdags. Cyklonen är det värsta oväder som drabbat området på över 20 år. Nära 100 personer har omkommit och de materiella skadorna är omfattande.

”Vårt hem är jämnat med marken och vi letar efter något att rädda”, berättar Salma Begaum för nyhetskanalen Al-Jazzera. Byn där hon bor i Bangladesh är i stort sett bortblåst. Nästan alla hus i byn är förstörda och de leriga gatorna är översvämmade med brunt vatten.

Det ser likadant ut på många håll i Bangladesh och i västbengalen i Indien. Överallt är de materiella skadorna omfattande, tusentals hus är förstörda. Vägar, elnät och telefonledningar har fått omfattande skador. I 14 miljoner staden Calcutta saknar många fortfarande elektricitet och stora områden är fortfarande översvämmade efter skyfallen.

I Bangladesh väntar myndigheterna på rapporter hur det har gått med området Sundarban som är med på Unescos världsarvslista, berömt för mangroveskogen och hem till bengaliska tigrar. Man är oroliga för att de vilda djuren har svepts med i de flodvågor som slog in över området när cyklonen drog fram.

Enligt FN så kan så många som en halv miljon människor i Bangladesh förlorat sina hem.

Innan cyklonen slog till så hann myndigheterna evakuera över tre miljoner människor. Det är den troliga orsaken till att dödssiffran är förhållande vis låg. Det är också ett tecken på att de förebyggande åtgärder som länderna har gjort under flera år nu fungerar.

Nu oroar sig befolkning och myndigheter för risken för att coronaviruset ska sprida sig i de tillfälliga boenden där evakuerade har inhysts. Myndigheterna har försett de flesta med munskydd och handsprit, men det stora antalet människor på liten yta gör att råden om fysisk distansering nästan är omöjliga att följa.