Trafikverket

Resandet sjönk under Kristi himmelsfärd

2:05 min

Svenskarna verkar stanna hemma i högre utsträckning under Kristi himmelsfärdshelgen. Enligt Trafikverkets siffror har resandet med bil minskat med nästan 40 procent under storhelgen jämfört med tidigare år. En stor minskning, men inte lika stor som den var under påsken.

– Om man jämför med påskhelgen, som var den stora helgen inför Kristi himmelfärd, så gick trafiken ned 61 procent. Och jämfört 61 mot 37 så är det en klar förändring. Även om det är betydligt mycket mindre trafik nu, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trots långhelgen verkar många välja att stanna hemma i år. När Trafikverket mäter hur många som passerar deras kameror för trängselskatt i Stockholm och Göteborg kan de se att trafiken minskat med 37 procent mot förra året. Visst finns det dem som tar bilen, men de verkar hålla sig till två timmars-regeln.

– De hårdast trafikerade vägarna är ju de större vägarna. Europavägarna självklart. Men sedan finns det de vägarna som har mycket trafik exempelvis de ut mot Värmdö där det finns många sommarstugor. Även E22:an från Norrköping ned mot Kalmar och ut på Ölandsbron, säger Bengt Olsson.

 Mycket av trafiken går till Stockholms sommarstugeområden. Men ifall de håller sig till 2-timmarsregeln går inte att se enligt Trafikverkets siffror. Enligt Bent Olsson kan man dock se att trafiken minskat från den vanliga jobbpendlingstrafiken.

 – Framförallt när man kan bestämma själv och inte har en massa måsten som man upplever styr vardagen. Som att man måste till jobbet och man måste leverera, säger han.

På Ringsjöstrand camping i Hörby saknas det dock inte besökare i helgen. Snarare tvärt om och Eva Holmqvist som har haft fullt upp med gäster, inte bara från närområdet

– Vi blev egentligen tagna på sängen. Vi blev nästan invaderade av gäster i torsdags. Vi är in princip fullsmockade med gäster. Det var så mycket att vi hade nästan inte tid att äta lunch eller gå på toa och all glass tog slut, säger Eva Holmqvist.