P1-morgon 25 maj

Efter attacken mot BB – Firooza ammar de moderslösa barnen

6:08 min
  • I en brutal attack sköts minst 15 mammor ihjäl på ett sjukhus i Afghanistans huvudstad Kabul, och deras nyfödda barn blev moderlösa.
  • När Firooza Omar, själv mamma, fick höra om attacken tog hon sig till sjukhuset för att hjälpa till att mata barnen.
  • “Man vill skrika ut sin sorg”, säger Firooza till P1-morgon.

Bebisar ligger intill varandra på rad i små sjukhussängar, på benet är deras namn skrivet med bläckpenna. De här barnen har inga mammor längre, deras mödrar dödades då beväpnade män gick in i Dasht-e-Barchi-sjukhuset och riktade vapnen mot mammor och barn. En barnmorska dödades när hon hjälpte en kvinna i förlossningsrummet. Totalt dödades 24 människor, bland dem också två nyfödda.

Firooza Omar som jobbar på handelsdepartementet i Kabul var hemma med sin egen fyra månader gamla son Rayan när hon hörde om attacken och de moderlösa barnen.

– När jag fick veta om händelsen blev jag jätteledsen, för att jag är också en mor och när jag satt och ammade mitt eget barn så kändes sorgen väldigt tung.

Firooza Omar kunde inte sluta tänka på de nyfödda utan mammor på sjukhuset. Hon lämnade sin egen son till hans pappa. Det var kväll och mörkt ute, och trots att hon var rädd för den dåliga säkerheten på Kabuls gator så gav hon sig av till sjukhuset. Där inne grät de nyfödda, de hade inte fått en droppe mjölk, säger hon.

– Det var en fruktansvärd situation, där man vill skrika ut sin sorg.

Vårdpersonalen hjälpte Firooza Omar att välja vilka barn som skulle få mat först:

– Jag fick först de bebisar som var mest rastlösa, jag tog en bebis i famnen och ammade och då lugnade de sig.

När Firooza Omar höll de nyfödda kunde hon inte sluta tänka på deras döda mammor:

– Det var liksom som att bebisarna letar efter någon, det känns som att de sökte efter den röst som varit med dem i nio månader.

Filmer från sjukhuset visar hur en tungt beväpnad man från de afghanska säkerhetsstyrkorna kommer ut med ett automatvapen i ena handen och på andra armen en bebis som räddats insvept i en filt.

Det är Läkare utan gränser, MSF, som drev kliniken där mammorna dödades. Larissa Alles arbetar på MSF i Kabul.

– Vi är chockade, ingen av oss hade kunnat tro att en mödravårdsavdelning skulle attackeras, det afghanska folket utsätts för attacker nästan varje dag på ställen där människor samlas som marknader, böneplatser och skolor, men ett kallblodigt angrepp på mammor i deras förlossningssängar hade vi aldrig kunnat föreställa oss, säger Larissa Alles.

I Afghanistan är mödra- och barnadödligheten bland de högsta i världen och varje förlossningsplats är oerhört viktig. Före terrordådet brukade runt 60 kvinnor förlösas på Dasht-e-Barchi-sjukhuset dagligen.

– Vi vet fortfarande inte vem som attackerade sjukhuset och varför de valde just mödravårdsavdelningen, så just nu är det svårt att bedöma riskerna, säger Larissa Alles på Läkare utan gränser.

– Vi har tvingats fatta det smärtsamma beslutet att stänga mödravårdsavdelningen trots att vi vet att det här gör att kvinnor och barn blir av med nödvändig hjälp.

Firooza Omar som ammade barnen på sjukhuset skickar en film på sin egen fyra månader gamla son Rayan som ligger under en snurrande speldosa och försöker fånga en blå val av plast. Efter att hon ammat barnen på sjukhuset spreds en bild på henne i sociala medier och hon blev något av en hjältinna. Fler kvinnor kom till sjukhuset för att hjälpa till att ge barnen mat.

– När jag började amma det första barnet så kändes det som att jag ammade min egen son Rayan och jag kände mig som en mamma för barnet när det blev lugnt, men samtidigt det kändes så sorgligt.

Firooza Omar har en psykologiutbildning och har tidigare arbetat som rådgivare för krigsoffer. Hon tycker att situationen i Afghanistan är särskilt dålig för barn.

– Sedan jag hade Rayan i magen så har jag varit så orolig för hans framtid. När vi går ut så vi vet inte om vi kommer hem vid liv, säger Firooza Omar.