Skyddsutrustning

Nära en miljon ansiktsskydd till regionerna

1:58 min

Flera svenska regioner kommer att få 900 000 ansiktsskydd levererade med start i juli. Det är den första stora affären inom ett nytt samarbete mellan regionerna om inköp av skyddsutrustning.

Emma Spak, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner, är positiv till att man får loss ansiktsskydden.

– I den situation vi befinner oss i nu är det ju en global marknad där det finns brist på ett antal olika produkter som behövs i vården. Och de 21 regionerna blir ibland lite små för att kunna konkurrera på den marknaden och man har då gemensamt kommit överens, regiondirektörerna emellan, att man vill ha ett samarbete för att kunna bli starkare på marknaden och bistå varandra på olika sätt, säger Emma Spak.

I ett nytt samarbete mellan 17 regioner har man lyckats upphandla 900 000 ansiktsskydd av sorten FFP3, och den första delleveransen sker i juli. Det här samarbetet är något som både SKR och Socialstyrelsen ser positivt på.

I början av pandemiutbrottet i Sverige var det stor brist på sådana ansiktsmasker, men nu har situationen blivit relativt bättre, enligt SKR. Den här nya leveransen förbättrar även regionernas beredskap inför en eventuell andra våg efter sommaren.

Tidigare har man också haft svårigheter med leveranser, då utrustning som man hade beställt hade fastnat på väg till Sverige, på grund av stängda gränser. Men det problemet kommer man inte ha med den här leveransen, enligt Måns Weimarck på Region Skåne, som har haft ansvaret att samordna affären.

– Det finns ett stort tyskt medicintekniskt företag som heter Dräger, och i det ingår ett svenskt bolag som heter Ace Protection som ligger i Svenljunga i Västra Götaland, det är där tillverkningen sker. Det känns extra bra att det är svenskt tillverkat. Dels gynnar man svensk industri, men det är också en trygghet när det gäller leveranser, att de här inte behöver passera några gränser, säger Måns Weimarck.