Coronakrisen

Närturistande populärt under långhelgen

2:02 min

Resandet under årets Kristi himmelsfärdshelg har ökat jämfört med resandet under påskhelgen, visar siffror från Trafikverket. Men många verkar hålla sig till tvåtimmarsregeln.

– Det är inte så stor skillnad mot förra året för våran del, säger Urban Friman från Taberg i Småland, som har kört sin husvagn till Eksjö camping drygt sex mil bort.

På Eksjö camping är det fullbelagt, av till stor del närturistande smålänningar.

Enligt Trafikverkets mätningar är resandet lägre än för ett år sedan. Men jämfört med i påskas är det en klar ökning.

I vissa turistområden är det extra tydligt. I Stockholms skärgård blev flera av Waxholmsbolagets båtar fulla i går, trots att företaget uppmanat resenärerna att undvika skärgården i helgen.

På Österlen i Skåne märker lanthandeln i Skillinge att kunderna blivit ovanligt många nu under Kristi himmelsfärd, berättar handlaren Cathereine Nilsson.

– Det är mest stockholmare och göteborgare. Jag skulle säga att det ökat kanske 20 procent mot i fjol, säger hon.

Norrut i landet påverkas resandet av att det är lågsäsong mellan vinter och sommar för en stor del av fjällvärlden. Men i Funäsfjällen i Härjedalen har anläggningar som varit stängda sedan före påsk kunnat öppna under Kristi himmelsfärdshelgen, men bara för folk i närområdet.

– Anledningen till att vi öppnade nu var att snöläget var så fantastiskt. Men när vi gick ut med att vi öppnade var det absolut för att de som bor i närområdet skulle komma, berättar Funäsfjällens vd Mats Lennartsson.