Söndagsintervjun

”Vi trodde att man faktiskt skulle skydda de äldre”

1:35 min

April i år var den dödligaste månaden på närmare 30 år i Sverige.

– Det är en fruktansvärd situation som vi hamnat i, och som belyser svagheter i äldrevården, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Sveriges Radios Söndagsintervju, där han är gäst.

I morgon är statsepidemiolog Anders Tegnell gäst i Sveriges Radios Söndagsintervju.

– Äldrevården i Sverige har diskuterats i många år, på många olika sätt, och man har pekat på svagheter i kvalitet, men jag tror inte att vi riktigt någon kunde förstå hur fruktansvärt uppenbar den skulle bli, säger Anders Tegnell som intervjuas av Martin Wicklin i Söndagsintervjun.

Den stora gruppen som dött till följd av Coronaviruset i Sverige är den över 80 år. Många har bott på äldreboenden. Efteråt borde man kanske förstått vilka brister i kvaliteten som fanns där, säger Anders Tegnell.

– Men å andra sidan, det fanns så många olika aspekter på den här pandemin när den drog igång, och vi visste ju att de riktigt gamla var de riktigt sårbara, säger han.

Men om man visste det, hur kan man då misslyckas med att skydda dem, om man vet det?

– Ja, men det är många man kan ställa den frågan till, säger Anders Tegnell.

Men om jag ställer den till dig?

– Vi trodde någonstans, och många kommer att säga att det är lite naivt och inskränkt, att i och med att vi trumpetade den frågan dag efter dag efter dag, om att det här är en grupp som vi måste hjälpas åt och skydda, så trodde vi någonstans att man skulle plocka upp det.

Häromdagen uttalade sig tidigare statsepidemiologen Annika Linde i Dagens Nyheter om den svenska strategin.

Hon är där mycket kritisk till hur Sverige förberett sig på hur en pandemi kan slå mot äldrevården. Hon säger att det är lätt att vara efterklok, men sett i backspegeln bedömer hon att Sverige i början borde ha stängt samhället hårdare under en månad. En stängning skulle enligt henne gett oss en chans att förbereda oss, tänka igenom saker och dämpa smittspridningen maximalt.

Men Anders Tegnell säger, i Sveriges Radios söndagsintervju, att han är väldigt tveksam till om de äldre skulle skyddats bättre av ett nedstängt samhälle.

– Jag är väldigt tveksam till att vi hade kunnat göra så väldigt mycket mer, för den komplicerade verksamheten, och det finns så många olika aspekter som man skulle kunna ha behövt skärpa upp. Det är väldigt vanligt att man kommer med den kritiken, att säga att hade vi stängt ner hade vi kunnat göra så mycket innan. Men när jag ställer frågan exakt vad hade vi gjort så att säga, som hade förändrats så mycket, så får jag inte så många svar längre, säger Anders Tegnell.