Trots fredsplaner

Ryssland står inför vägskäl om legosoldater i Libyen

2:01 min

Omkring 1000 ryska privatanställda legosoldater slåss i Libyen i det pågående inbördeskriget, det här enligt en FN-rapport som flera nyhetsbyråer sett. De slåss på krigsherren general Khalifa Haftars sida, som den senaste tiden förlorat mark i striden om huvudstaden Tripoli.

Kriget i Libyen är på ett plan en mindre spegel av kriget i Syrien.
Precis som runt den syriska provinsen Idlib står det nära den libyska huvudstaden Tripoli – ryska intressen mot turkiska. I Libyen dock i högre grad genom legosoldater.

I spåren av hundratals döda och tiotusentals människor på flykt så stödjer ryska legosoldater armén från östra Libyen som leds av krigsherren Khalifa Haftar. På andra sidan frontlinjen står främst Turkiet som stödjer den av FN erkända regeringen i Tripoli.

På senare tid har den libyska regeringen med turkisk hjälp tagit tillbaka flygfält, förstört rysk-tillverkat luftvärn, tagit viktiga positioner och sätter press på Haftars rysk-stödda försök att ta Tripoli.

Det här kriget genom ombud utförs med hjälp av legosoldater. I en FN rapport som nyhetsbyråer har läst sägs att mellan 800 och 1200 legosoldater anställda av företag i Ryssland finns på plats. Enligt FN-rapporten deltar dom direkt i strid, som krypskyttar eller som eldledare för artilleri.

En del av dom kommer från länder som Ukraina och Serbien, men de jobbar för ett ryskt företag som kallas Wagner, men även flera andra företag undersöks av FN. Från ryskt håll förnekas att man är involverade, men det finns flera undersökande journalister som kopplat Wagner till både rysk politik på hög nivå och den ryska underrättelsetjänsten.

Turkiets och Rysslands utrikesministrar stödjer ett eldupphör i Libyen och tycker att FNs dialog ska återupptas, men på marken pågår ett krig mellan Ryssland och Turkiet genom ombud. På den turkiska sidan finns kontrakterade syriska soldater.

Vid sidan av stödet till Assad i Syrien så har Libyen blivit ett nytt ryskt fokus i mellanöstern. President Vladimir Putin försöker, samtidigt som ryska legosoldater slåss på marken, mäkla fred i konflikten och på det sättet vinna inflytande i norra Afrika.

Inflytandet i Libyen började Putin bygga redan med den libyske ledaren Muammar Kadaffi, som sedan störtades med stöd av NATO. Målet är tillgång till de libyska djuphamnarna, för att säkra ryska strategiska intressen i Medelhavet. Affärer med den libyska oljan ger så klart också en hel del pengar.

Nu står Ryssland vid ett vägskäl, möjligen ett litet sådant i en större plan, men ändå ett vägskäl. Krigsherren Haftar har inte lyckats inta Tripoli. Om det blir fler legosoldater, om kriget i Libyen intensifieras, då riskerar Ryssland en större konflikt med NATO-landet Turkiet. Under tiden, från sidan, manar USA till både lugn och en fredlig lösning.