Hongkong

Gatuprotester i Hongkong: ”Slutet för vårt självstyre”

1:42 min

Gatuprotester blossade upp i Hongkong idag, för första gången sedan coronaviruset bröt ut. Men kravallpolis slog snabbt till och skingrade demonstranterna med tårgas.

Det började som ett eko av förra året. Ett tusental demonstranter på Hongkongs gator. Några stämde upp i sången ”Ära till Hongkong”, proteströrelsens egenkomponerade musikstycke.

Men knappt hade marschen börjat innan kravallpolisen slog till med tårgas och pepparsprej och demonstranterna skingrades. När skymningen föll hade omkring 120 personer gripits, enligt polisen.

Protesterna idag handlar om ett motstånd mot de säkerhetslagar som Peking lovat införa mot terrorism, separatism och annan omstörtande verksamhet. Dessutom ska kinesisk säkerhetstjänst få mandat att verka i Hongkong.

Slutet för vårt självstyre, har pro-demokrater kallat det.

Men från Pekings horisont är det ett sätt att få stopp på de ”utländska krafter” som man hävdar ligger bakom protesterna. Utrikesminister Wang Yi sade idag att lagförslaget måste införas skyndsamt.

Ett beslut om lagförslaget ska klubbas i den kinesiska folkkongressen på torsdag, men fler och antagligen större protester väntas i Hongkong innan dess.