FN-rapport

Allt fler civila dödas i Afghanistan

2:04 min

Antalet civila dödsoffer stiger i Afghanistan, enligt en preliminär FN-rapport.
Den senaste tiden har det varit flera brutala attacker, bland annat mot en mödravårdsavdelning där 24 människor dödades.

Nya gravar grävs och böner läses för offren för terrordåd i Afghanistan. Trots att talibanerna och USA i februari skrev under en överenskommelse om att försöka nå fred så har fler civila afghaner dödats i april i år jämfört med samma period förra året, skriver FN. Antalet döda i talibanattacker steg med 25 procent, och 38 procent fler dog till följd av de afghanska säkerhetsstyrkornas operationer. Civila dödas också i IS terrordåd.

Våldet har fortsatt i maj, till exempel sköt angripare rakt mot kvinnor och barn på en förlossningsavdelning, minst 15 mammor dödades och nyfödda blev moderlösa. Avdelningen drevs av Läkare utan gränser.

– Tyvärr fick vi ta det smärtsamma beslutet att stänga mödravårdsavdelningen tills vidare eftersom vi inte vet vem som attackerade sjukhuset och varför just förlossningsavdelningen, säger Larissa Alles på Läkare utan gränser i Kabul.

Beslutet innebär att kvinnor och barn nu förlorar livsviktig vård.

– VI hade aldrig kunnat föreställa oss ett kallblodigt angrepp på en mödravårdsavdelning, säger Larissa Alles.

Efter att mammorna sköts ihjäl så kom andra kvinnor för att amma barnen som blivit moderlösa. En av dem var Firooza Omar som lämnade sin fyra månader gamla son hemma. Hon ammade de oroligaste barnen först.

– Jag mindes min förlossningsupplevelse då jag fick krama mitt barn precis efter förlossningen och nu frågade jag mig själv varför de här mammorna inte har samma möjligheter, säger Firooza Omar.

Hon lägger till att i Afghanistan kan den som går ut aldrig räkna med att komma hem vid liv.