Ecuador

Gatuprotester väntas mot lönesänkning

1:34 min

I Ecuador väntas imorgon stora gatudemonstrationer mot nedskärningar - coronarestriktioner till trots. Det är protester mot president Lenín Morenos ekonomiska åtstramningar i samband med coronakrisen.

– De ekonomiska åtgärderna kommer att medföra ett socialt sammanbrott. Arbetslösheten har skjutit i höjden, fattigdomen kommer att öka, liksom de sociala klyftorna, säger en demonstrant i huvudstaden Quito till tidningen El Universo.

Ecuador har drabbats väldigt hårt av coronakrisen. Det är det land i Latinamerika med flest döda i covid-19 i förhållande till invånarantalet. Ecuador var redan i en svår ekonomisk situation före pandemin. Landets president Lenín Moreno sa i ett TV-tal att Ecuador genomlider en kris som är värre än sammanlagt alla krig och naturkatastrofer som landet gått igenom i historien. 

Regeringen inledde i veckan en likvidationsprocess av sitt statliga flygbolag TAME och meddelade att man ska lägga ned ett antal ambassader och konsulat runt om i världen.

För att hålla ner landets utgifter ytterligare har presidenten nu aviserat en minskning av minimilönen från 396 dollar till 220 dollar i månaden, vilket är lite över två tusen kronor. Hur en familj på fyra personer ska klara sig på det är oklart, varför en stor nationell gatuprotest har utlysts för måndag, trots att samhället förfarande har restriktioner i hur man får röra sig.

– Många säger att det är bättre att dö av viruset än att dö av hunger till följd av löneminskningen, kommenterar en kvinna i landets största stad Guayaquil.