Försvarar sin rådgivare

Johnson hårt pressad: ”Vilken planet bor de på?”

2:00 min

Den brittiske premiärministern Boris Johnson får svidande kritik från olika håll av det politiska Storbritannien för sitt beslut igår att försvara sin viktigaste rådgivare Dominic Cummings. Cummings anklagas för att i slutet av mars ha brutit mot de hårda coronarestriktionerna som rådde i Storbritannien då men Boris Johnson menar att Cummings inte gjort något fel.

"Vilken planet bor de på?"
Det står det på konservativa tidningen Daily Mails första sida idag med bilder på Cummings och Johnson, en tidning som annars nästan alltid försvarar Boris Johnson och Tory-partiet.

Och Tory-tidningen Telegraph, där Boris Johnson ibland fortfarande skriver, tar inte i lika mycket, men menar kritiskt att Johnson riskerar att underminera hela sin coronastrategi genom att försvara Cummings.

Liknande budskap kom från flera parlamentsledamöter från Johnsons eget parti. Flera krävde Cummings avgång även om de allra tyngsta partiföreträdarna utanför regeringen valde att tiga.

Ledaren för det största oppositionspartiet, Keir Starmer, gjorde inte det.

– Han behandlar det brittiska folket med förakt. Om jag hade varit premiärminister hade jag sparkat Cummings, sa Starmer.

Enligt Boris Johnson hade Dominic Cummings, premiärministerns mäktige rådgivare, hjärnan bakom ja-sidans seger i brexitomröstningen och höstens stora valseger för Johnson, rätt att göra sin drygt 40 mil långa resa under nedstängningen i mars eftersom det var av omtanke om hans barn.

En tolkning av reglerna som många helt enkelt inte håller med om.

Johnson vägrade igår också svara på frågan om han känt till eller till och med godkänt Cummings omstridda coronaresa.

Premiärminister Johnson har haft mycket motvind under corona-utbrottet.

Han blev själv svårt sjuk i covid-19, Storbritannien är ett av de värst drabbade länderna med mycket höga dödstal och regeringen och Johnson anklagas för att ha bidragit till det genom att ha agerat senfärdigt i början av utbrottet. Skulle Johnson dessutom då förlora sin viktigaste rådgivare, vore det ett svårt politiskt nederlag för honom.