Coronakrisen

Över 4000 döda i Sverige till följd av viruset

1:03 min

Det senaste dygnet har 31 dödsfall till följd av coronaviruset rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning på måndagen.
Det totala antalet döda landet överstiger nu 4 000. Sedan coronautbrottets början har 4 029 personer i Sverige dött efter att ha bekräftats smittade av viruset.

De senaste dagarna har Folkhälsomyndigheten sett en nedgång i antalet inrapporterade fall, enligt Statsepidemiolog Anders Tegnell kan man inte läsa in allt för mycket i de siffror som presenterats.

– Vi har som vanligt ganska stor eftersläpning i helgerna, framför allt en sådan här långhelg, så det är väldigt svårt att bedöma vart vi egentligen är på väg just nu. De senaste dagarna har det varit väldigt få fall, men vi lär se en ansamling av fall här i veckan, helt klart. Var vi landar då får vi återkomma till de närmaste dagarna, men vi har tyvärr gått över 4 000 avlidna totalt under den här perioden, säger Anders Tegnell.

Samtidigt är läget fortfarande ansträngt på intensivvårdsavdelningarna, enligt statsepidemiologen.

 – Det betyder inte att trycket på IVA har minskat påtagligt än. Det kommer väl successivt men man har haft en väldigt lång, väldigt ansträngd period. Så att, även om man nu slipper få in så många nya fall så är det fortfarande slitsamt på väldigt många ställen i landet.

Idag vårdas 335 personer för covid-19 på IVA. Ytterligare 1404 personer vårdas på andra avdelningar inom sjukvården för covid-19, enligt Socialstyrelsen.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har fått två nya uppdrag av regeringen för att motverka några av de negativa effekter som pandemin fört med sig.

Det gäller de ungas etablering i arbetslivet och information till civilsamhället.

– Många unga känner sig isolerade och oroliga, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Exempelvis finns risken för psykisk ohälsa hos unga och att de inte tar sig igenom gymnasiet när undervisningen sker på distans.