Chefen döms för att en djurskötare blev dödad av en björn

3:04 min

Sommaren 2017 blev en ung man dödad av en björn i en djurpark. Han jobbade i djurparken. Nu döms hans chef för brott mot arbetsmiljön. Säkerheten i parken var inte tillräckligt bra, säger domstolen.

Parken heter Orsa rovdjurspark och ligger i Dalarna. Där finns rovdjur som björnar, vargar och lodjur. Mannen som dog var 18 år gammal och jobbade med att sköta djuren i parken. Han var djurskötare.

En familj som besökte parken var med när djurskötaren dödades. De var med på en aktivitet för att lära sig mer om rovdjur. Familjen och djurskötaren var inne i ett hägn för att lägga ut mat till björnarna. Björnarna skulle vara bakom ett staket i ett annat hägn, men två björnar grävde ett hål och tog sig in till djurskötaren och familjen. En björn attackerade och dödade djurskötaren. Familjen flydde över ett högt staket och klarade sig.

Två personer blev åtalade för brott mot arbetsmiljön efter attacken från björnen. Det var mannen som var chef för djurparken, och mannen som var VD för företaget som äger djurparken.

Idag kom domen från domstolen Mora tingsrätt. Domstolen dömer den tidigare chefen för brott mot arbetsmiljön. Säkerheten var inte tillräckligt bra, och det var chefens ansvar, menar tingsrätten. Han döms till villkorlig dom och böter. Villkorlig dom betyder att han inte behöver sitta i fängelse. Men han måste sköta sig och inte göra något annat brottsligt under två år.

Mannen som var VD för företaget som äger djurparken frias. Han blir inte dömd. Men företaget som äger djurparken måste betala böter, och även skadestånd till den dödade mannens familj.

Båda männen som åtalades har sagt att de är oskyldiga.