Öresund

Nya uppgifter: 35 miljarder liter bajsvatten på fyra år

1:36 min

De 290 miljoner liter orenat avloppsvatten som kommuner i Danmark planerade att släppa ut i Öresund, och som sen sköts på framtiden, är bara en droppe i havet mot hur mycket som släppts ut de senaste åren. Mellan 2014 och 2018 har Köpenhamns kommun släppt ut totalt 35 miljarder liter orenat avloppsvatten, enligt ett avslöjande från danska TV2 Lorry.

– Det är mycket bekymmersamt för ett land som vanligtvis är stolta över sin gröna politik och över sin ledande position på miljön att man kan stå för sådant svineri, säger Morten Messerschmidt, europaparlamentariker för Dansk Folkeparti.

Avloppsvattnet har släppts rakt ut i Öresund vid kraftiga regnfall som gjort att avloppssystemet översvämmats och det har innehållt hundratals ton fosfor och kväve som båda bidrar till syrebrist i havet.

Flera Folketingspolitiker, från vänster till höger, som tv-kanalen pratat med är upprörda. Både Radikale venstre och Dansk Folkeparti har nu kallat den danska miljöministern Lea Wermelin till samtal om utsläppen och hur man kan förhindra dem i framtiden. Martin Lidegaard.

Flera Folketingspolitiker, från vänster till höger, som tv-kanalen pratat med är upprörda. Både Radikale venstre och Dansk Folkeparti har nu kallat den danska miljöministern Lea Wermelin till samtal om utsläppen och hur man kan förhindra dem i framtiden.

– Det visar att vi helt enkelt måste ta klimatförändringarna mer allvarligt. Vi måste tänka om vår infrastruktur, säger Martin Lidegaard, som sitter i Folketinget för Radikale venstre.