Låga löner

Översyn av fransk sjukvård inleds

1:55 min

Arbetsförhållanden och byråkratin på Frankrikes sjukhus ska gås igenom. Samtidigt lovar premiärministern att höja vårdpersonalens löner.

– En högre lön är mer uppskattad av fler än en bonus, säger sjuksköterskan Anais. Hon jobbar på Henri Mondorsjukhuset i Paris och intervjuas av nättidningen Revolution permanente.

Den bonus hon pratar om är på mellan 6 000 till 16 000 svenska kronor och de pengarna har utlovats på grund coronaepidemin.

Protester från vårdpersonalen under måndagen syftade till att sätta press på regeringen, samtidigt som premiärminister Édouard Philippe presenterade huvuddragen i den översyn, som det redan hade beslutats om, men som blivit mer akut nu, efter att coronakrisen blottlagt den franska sjukvårdens brister.
– Det kommer att bli en betydande höjning av vårdpersonalens löner, sa Philippe.

En sjuksköterskas ingångslön i Frankrike motsvarar ungefär 17 000 svenska kronor och det är en av de lägsta lönerna bland OECD-länderna.

Premiärminister Philippe sa också att staten kommer tar över sjukhusens skulder, samtidigt som han utlovade nya miljoninvesteringar.
Sjukhusens ofta byråkratiska styrning ska bort och bli mer effektiv och systemet med digitala läkarkontakter ska utvecklas, det har slagit igenom under coronakrisen. Översynen ska vara klar i juli.