Censurerad video

Spänningarna växer efter att Bolsonaro förolämpat Kina

2:00 min

I Brasilien växer oron för att den videoinspelning av ett ministermöte som släpptes i fredags kommer skada relationen till Kina. I den två timmar långa videon ska president Jair Bolsonaro och hans ministrar ha förolämpat Kinas president och kommunistparti.

– Vi måste stå ut med Kina. För varje dollar vi exporterar till USA exporterar vi för tre dollar till Kina, bara så att ni vet, säger Brasiliens finansminister Paulo Guedes i videon från ministermötet den 22 april i år.
 
Därefter är inspelningen gång på gång censurerad. En svart skylt dyker upp när Guedes och president Jair Bolsonaro pratar vidare om Kina. Enligt uppgift förolämpar de Kinas president Xi Jinping och det kinesiska kommunistpartiet, och nu växer oron över att handelsrelationerna mellan länderna kommer skadas när de censurerade delarna riskerar att läcka ut.
 
Den två timmar långa videon är ett av bevisen i utredningen som högsta domstolen inlett mot president Jair Bolsonaro. Han anklagas för att ha missbrukat sin maktställning genom att ha försökt påverka den federala polisen i syfte att skydda sina söner, som utreds för bland annat korruption.

I videon säger Bolsonaro att han försökt byta ut polischefen i hans hemstad Rio de Janeiro så att hans familj inte ska angripas. Han hotar också med att byta ut chefen för federala polisen, vilket han gjorde några veckor efter mötet. Det var då hans dåvarande justitieminister anklagade presidenten för att ha missbrukat sin makt och högsta domstolen beslutade att inleda en utredning.
 
Vid det här laget har många brasilianare sett hela videon och chockerats av presidentens grova språk samt av det faktum att coronapandemin knappt nämns under ministermötet. Brasilien beskrivs av WHO som virusets nya epicentrum med 23 000 döda och 375000 smittade.