Vill skildra oron

De trotsar utegångsförbud i Indien för konstprojekt

1:51 min

Svenska paret Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw ger sig ut på gatorna i Cochin, trots att det varit förbjudet att vistas utomhus i Indien sedan i mars.

De vill skildra den nya oro som de upplever att finns i landet efter pandemins utbrott, som de ser som ett unikt läge i Indiens historia.

– Det vi framförallt vill kommunicera med det här, det är genom fotografiets outtalade språk förmedla den rädsla och den oro som kryper in under huden och sen med hjälp av text som kommer att finnas tillsammans med bilderna också skapa en insikt i den rädsla som människor genomlever dagligen. För många 100-miljoner indier handlar det om överlevnad, säger Mattias Löw.

För att ta sig ut på Indiens gator trots utegångsförbudet, hyr Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw en skoter med en låda på där de gömmer sin kamera. För att dölja kameran ytterligare brukar de lägga matvaror ovanpå eftersom matinköp är en av få anledningar till att man faktiskt får vistas utomhus.

– I situationer där vi känner att det är en miljö som kanske skulle vara intressant att spegla så tar jag upp kameran och försöker ta bilder utan att bli påkommen men givetvis är det nästan omöjligt när man är västerlänning i den här miljön. Så man får ju hitta sättet att kamouflera sig, säger Mattias Löw.

Att trotsa utegångsförbudet har också lett till flera konfrontationer med polisen.

– Det är väl ett tiotal gånger som polisen har försökt konfiskera kameran. Jag har sprungit efter och ryckt tillbaka kameran. Jag har hoppat in i en polisbil och tagit kameran och hoppat ut ur polisbilen. Så vad jag försöker säga är att vi försöker dokumentera rent nyfiket den här situationen som den är, säger Mattias Löw.