Orenade utsläpp

Efter kritiken: Även svenskt avloppsvatten hamnar i havet

2:02 min

35 miljarder liter orenat avloppsvatten har släppts ut av Köpenhamns kommun mellan 2014 och 2018, något som Danska TV2 Lorry kunde avslöja.
Men även i Sverige släpps stora mängder orenat avloppsvatten ut vid kraftiga regnfall, enligt Peter Sörngård, miljöexpert på branschföreningen Svenskt Vatten.

– Det är ett problem i de delar av ledningssystemet som är gammalt. Ingen vill ju ha det här, säger Peter Sörngård.

Drygt 8 miljarder liter orenat avloppsvatten släpps varje år rakt ut i svenska vatten. Utsläppen motsvarar knappt en procent av allt renat avloppsvatten i Sverige som släpps ut i havet. De orenade utsläppen sker när det regnar så mycket att avloppssystemet översvämmas, även kallat bräddning.

– Om det inte finns en bräddmöjligheter när det blir stopp stiger det tills det hittar en utväg. Då hamnar det i allmänna byggnader och källare, och där vill vi inte ha det, säger Peter Sörngård.

Köpenhamns kommun släpper nästan ut lika mycket orenat avloppsvatten per år som det som släpps ut i hela Sverige. Totalt släpptes 35 miljarder liter orenat avloppsvatten ut i Köpenhamn mellan 2014 och 2018.

Göteborg är den stad som har störst problem med orenade utsläpp i Sverige, där släpper man ut två miljoner liter varje år. Men även i Skåne finns problemet.

– Dels är det utsläpp av syreförbrukande ämnen, vilket kan orsaka döda bottnar. Sedan är det övergödande ämnen som kan orsaka algblomning, och föroreningar som kan tas upp i det ekologiska näringssystemet. Via djurplankton till mindre fiskar och stora fiskar. Tills slut hamnar det på middagsbordet för oss människor, säger Annelie Johansson, miljödirektör vid Länsstyrelsen i Skåne.

Men enligt Andreas Lagerblad, expert på utsläpp i Öresund vid VA-syd, är det mesta av vattnet som släpps ut vid breddning inte toalettavfall, utan regnvatten.

– Eftersom det händer vid skyfall är 90 procent av det man släpper ut rent regnvatten. Ungefär två procent är det rena toalettavfallet, så att det är en betydligt lägre koncentration, säger han.