Coronaviruset

Det vill många göra när pandemin är över

1:57 min

Många längtar efter att få kramas igen, och att åka buss som vanligt. Preliminära resultat från en studie visar vilka vanor folk saknar, och vilka ovanor man vill sluta med när pandemin är över.

Erik Wästlund, docent i psykologi vid Karlstads universitet, har preliminära resultat från en enkätstudie om folks vanor under coronapandemin.

– Folk äter väldigt mycket, och folk dricker väldigt mycket. När pandemin är över svarar många att de vill sluta dricka så mycket alkohol och äta mindre onyttigt, säger han.

I enkätstudien svarade 1 200 personer, hälften från Sverige och hälften utspridda från hela världen, på frågor om vilka nya vanor de vill sluta med efter pandemin. De svarade också på vilka vanor de vill behålla och vilka vanor de längtar tillbaka till.

Enkäten fanns tillgänglig via sociala medier i ungefär två veckor och färdiga resultat publiceras i sommar.

Men redan nu kan forskarna se att många är trötta på att känna pressen att följa nyheter om restriktioner och rekommendationer.

Många uppskattar effektiva digitala möten utan resor, men långt ifrån alla uppskattar att jobba hemifrån. Vi är skärmtrötta och sugna på upplevelser, men det vi längtar efter mest verkar vara just den vanliga gamla vardagen, menar Erik Wästlund.

– Det är många svar som handlar om att sänka garden. Inte behöva hålla avstånd, att få krama dom man träffar, att få åka kollektivtrafik utan att fundera på hur många det är på bussen. Att kunna slappna av, säger han.