Svensk-danska gränsen

Trots avrådan kommer danskarna till Sverige

1:45 min

I söndags kväll var det kilometerlånga köer vid gränskontrollen på Öresundsbron då många danskar var på väg hem efter att ha besökt Sverige eller Bornholm under långhelgen.

Trots att danska UD avråder från alla icke nödvändiga utlandsresor så har fritidstrafiken över Öresund fortsatt. Jonny och Marine sitter och dricker kaffe i solen i Helsingborg

 – Jag tycker det är dumt med de stängda gränserna, säger Jonny.

Tillsammans har han med sin flickvän Marine tagit färjan över från Helsingör.

 – Vi borde ha kopierat den svenska modellen mer, säger Marine medan hon njuter en kopp kaffe i solen i Helsingborg.

Strax efter att Danmark stängde sina gränser, i vecka tolv, minskade fritidsresandet från Danmark via Öresundsbron med 74 procent jämfört med året innan. Det visar siffror som nyhetsportalen News Öresund tagit fram. Men i vecka 20 var minskningen bara 35 procent. Färre danska besökare än normalt, men långt ifrån tomt på bron. Många affärsinnehavare  och restaurangägare i Skåne har i olika medier vittnat om att de har haft en hel del danska besökare de senaste månaderna, trots att danska UD alltså avråder från detta.

– Jag förställer mig att vi kommer ha en informationskampanj kring vad som gäller vid resor till Sverige inför kommande långhelger säger, Erik Brøgger Rasmussen, chef för avdelningen för organisation och medborgarservice på danska utrikesministeriet.

Danska UD rekommenderar att de som kommer hem från en utlandsresa ska sätta sig i hemkarantän i två veckor, det gäller även de som varit i Sverige. Erik Brøgger Rasmussen förutsätter att danskarna respektera det.

– Fast jag har ju av naturliga skäl inte kunna kolla om  alla som kört över bron nu satt sig i karantän, säger han.

I Danmark pågår nu diskussioner om man ska öppna landets gränser för turism igen. Flera partier har dock varit skeptiska mot att tillåta svenska besökare eftersom antalet döda i covid-19 är betydligt fler i Sverige än i Danmark. Jonny och Marie hoppas  dock snart att svenskarna för komma tillbaka till Helsingör.

– Det är lite spöklikt i staden, vi saknar dem faktiskt, säger Jonny.