Arbetsförmedlingen

Varsel inom kultur och media har ökat enormt

2:00 min

Under perioden mars till maj i år varslades 6700 personer. Samma period förra året var den siffran 170.

När Arbetsförmedlingen igår presenterade nya siffror för inskrivna och varslade märks det att kultur och mediasektorn drabbas hårt.

Det är nu nästan dubbelt så många som är inskrivna som arbetslösa inom kultur och media, jämfört med förra året.

Tittar man på siffror för varsel är förändringen ännu större. Jämför man perioden mars till maj förra året med samma period i år har varslen ökat nästan 40 gånger.

– Inom kultur och media är det sen krisens början 6700 personer som blivit varslade om uppsägning. Om man jämför med samma period förra året så var det 170 personer som blev varslade. Så det är en väldigt stor skillnad, säger Annika Sundén som är analyschef på arbetsförmedlingen.

– Man kan säga att kultur media har drabbats hårdare än många andra brancher, just eftersom det är en branch som är väldigt beroende av att vi träffas, går på evenemang, går på teater och museer. Och det kan vi inte göra för att förhindra smittspridningen, säger hon.

En av de inom kultursektorn som har varslat är Statens maritima och transporthistoriska museer. De driver Vasamuseet, Marinmuseum, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet, och la i mitten av maj ett varsel om 69 tjänster av 270 nuvarande. Det eftersom myndighetens budget nu halveras när till exempel Vasamuseet är stängt som helt finansieras av biljettintäkter och till stor del utländska besökare.

Leif Grundberg är överintendent och chef på myndigheten och säger att det känns hemskt att vara tvungen att varsla sina medarbetare.

– Samtidigt måste vi på något sätt rätta munnen efter matsäcken. Är det så att vi de kommande åren istället för 1,5 miljon besökare kanske bara har en bråkdel av det, då måste vi på något sätt anpassa verksamheten. Men det här är alldeles för mycket och det slår alldeles för hårt egentligen.