Coronapandemin

Ungern avslutar kritiserat undantagstillstånd

1:43 min

Ungern kommer avsluta undantagstillståndet i landet den 20 juni, det meddelar Ungerns justitieminister. När undantagstillståndet infördes fick det stor internationell kritik eftersom det ansågs ge premiärminister Viktor Orbán för stor makt.

Till skillnad från i de flesta andra länder infördes det ungerska undantagstillståndet under coronapandemin utan någon bortre gräns, att premiärminister Viktor Orbán dessutom skulle ha rätt att regera med dekret under tiden gjorde att flera EU-länder, bland annat Sverige, uttryckte oro över att Ungern tog ytterligare steg i auktoritär riktning.

Ungern har hela tiden hävdat att omvärldens kritik varit orättvis och att undantagstillståndet faktiskt kommer avslutas när coronaepidemin i Ungern är över.

Den stunden tycks vara kommen enligt landets justitieminister Judit Varga som skriver på sina Facebook-sida, en kanal hon ofta använder i sin kommunikation, att regeringen i dag lägger fram ett lagförslag som avslutar undantagstillståndet den 20 juni och ger tillbaka parlamentet dess mandat.

Varga passar också på att ge en känga till ungerska regeringens kritiker som enligt henne spridit falska nyheter om Ungern under pandemin.

Men vissa analytiker menar att ungerska regeringen visst utnyttjat undantagslagarna för egen vinnings skull – till exempel har flera regeringskritiker gripits, misstänkta för att ha spridit falska nyheter om coronapandemin. Den lagen blir kvar på pappret, frågan är om tillämpningen blir den samma.

De dekret som utfärdades av Viktor Orbán upphör formellt att gälla men effekterna av dom, som indraget stöd till politiska partier och oppositionsstyrda kommuner, kvarstår, åtminstone året ut.