Bilindustrin

Frankrike storsatsar på elbilar

1:46 min

Frankrike satsar 8 miljarder euro för att hjälpa den krisande bilindustrin. På en presskonferens på tisdagen sade president Macron att målet är att Frankrike ska bli Europas främsta elbilsproducent inom fem år.

– Inget annat europeiskt land har en lika ambitiös satsning på el- och hybridbilar som är enbart finansierade av staten, sade den franske presidenten, när han besökte en elbilstillverkare i norra Frankrike på tisdagen. Där lanserade han planen för hur den franska bilindustrin ska räddas.

Staten bidrar med 8 miljarder euro till bilbranschen som har tappat 80 procent av sin försäljning under Coronakrisen.

Såväl Renault- som Peugeot-gruppen kommer att öka tillverkningen av el- och hybridbilar och Renault kommer att delta i utvecklingen av elbatterier.

För att uppmuntra konsumenterna att köpa miljövänligare bilar så höjer staten premien. Den privatperson som köper en ny elbil får en premie på 7 000 euro och den som byter sin bensinbil mot en elbil får en bonus på 5 000 euro. Det ska också investeras i fler laddningsstationer över landet.

På onsdag väntas biltillverkaren Renault-Nissan att tillkännage sin besparingsplan och enligt franska medier kan det kan bli fråga om att flera fabriker läggs ner.

Franska staten har lovat 5 miljarder i lån till Renault där den franska staten är delägare. Men Macron sade på tisdagen att lånet inte kommer att betalas ut innan diskussioner har hållits om de franska företagens framtid.