Kravaller

Insats mot demonstranter i Hongkong

0:23 min

Kravallutrustad polis har omringat Hongkongs parlamentsbyggnad. Pepparsprej har satts in för att skingra demonstranter.

Gatubilden i centrala Hongkong präglades under onsdagsförmiddagen av tusentals poliser, som övervakade alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times är så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom är ett antal tunnelbanestationer avstängda.

Vid 11-tiden på förmiddagen, lokal tid, såg insatsen ut att ha lyckats i sitt syfte, men några timmar senare uppstod oroligheter.

I en offensiv mot demonstranter som samlats använder polisen pepparsprej, rapporterar vittnen från centrala Hongkong. Enligt Reuters försöker polisen få bort demonstranter från en gata som ockuperats.

Demonstrationerna genomförs i samband med en debatt i parlamentet om det föreslagna förbudet mot att vanära Kinas nationalsång, "De frivilligas marsch", ett brott som föreslås kunna ge upp till tre års fängelse. Bakgrunden är att Peking upprörts över att hongkongbor, framför allt fotbollsfans, buat under nationalsången för att visa sitt missnöje med kommuniststyret.

Onsdagens debatt är den andra i kammaren om lagen, som väntas röstas igenom i juni.

Detta sker samtidigt som ilskan är stor över att Peking planerar att införa nationella säkerhetslagar i Hongkong, som befaras strama åt de friheter som hongkongborna åtnjuter.

Lagarna är ett svar på fjolårets prodemokratiska protester, som enligt utrikesdepartementet i Peking till viss del utgjorde terrorhandlingar.

Säkerhetslagarna skulle bland annat förbjuda separatism, omstörtande verksamhet och terrorism.

De exakta ordalydelserna i lagarna är inte offentliggjorda, men Hongkongs ledare Carrie Lam säger att de inte kommer att inkräkta på Hongkongbornas friheter. Hon uppges dock inte ha sett hela lagförslaget.

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att USA observerar vad som händer i Hongkong, men ville inte säga om landet planerar någon form av sanktioner mot Kina, bara att "någonting" kommer att ske.

– Och jag tror att ni kommer att tycka att det är intressanta saker. Det är något ni kommer att höra talas om innan veckan är slut, sade han på en presskonferens.