Offentlig konst

Många söker jobbet som ger "Evig anställning"

1:53 min

Ett omklädningsrum, en stämpelklocka som också tänder ljuset – och en tillsvidareanställning som ska pågå i 120 år.

Sedan konstverket "Evig anställning" av konstnärsduon Goldin+Senneby blev utvalt att gestalta kommande Västlänkenstationen Korsvägen i Göteborg, har många redan nu velat söka den omtalade tjänsten.

Över 175 förfrågningar från hela världen har registrerats på Statens konstråd från att konstverket offentliggjordes 2017 tills maj månad. Med avsändare från Pakistan, Taiwan, Filippinerna, USA och många andra delar av världen.

"Jag blev väldigt överraskad när jag fick läsa i en tysk dagstidning om att Göteborg söker efter en evigt anställd, som ska arbeta vid Korsvägen (...) Jag är 62 år gammal, kanske letar ni efter en yngre person men, inget vågat inget vunnet."

"Hej mitt namn är Pascaline, jag bor i Senegal och fick höra om stationen och det spännande jobberbjudandet" 

"Hej jag är intresserad av lamp-jobbet. Såg det på nyheterna. Jag är 28 år, och är webbprogrammerare och nätverksadministratör. Hälsningar från Spanien"

Upphandlingen av konstverket har skett via Statens konstråd och Trafikverket. Men anställningen kommer att genomföras och administreras av en stiftelse. Vilka kriterier som ska ligga till grund för anställningen är ännu inte helt klart.

Konstnärerna Simon Goldin och Jakob Senneby skriver dock i ett mejl till Kulturnytt att ett av kraven vara att personen bor eller bosätter sig i Göteborg, då de förutsätter att personen checkar in och ut på Korsvägen.

De skriver också citat: "För sökande utanför Schengen kan det ju bli en fråga om arbetskraftsinvandring. Inom stiftelsen kommer vi göra allt vi kan för att stötta den valda kandidaten att ta jobbet".