Coronapandemin

Stefan Löfven: ”Frustrerad över att fler inte testats”

2:07 min

Fler borde testas för covid-19. En anledning till att inte fler testats kan handla om otydlighet mellan staten och regionerna, säger han.

– Där känner jag en frustration. Det borde varit fler som testats vid det här laget.

Varför blev det inte så då?


– Vi har precis gjort upp med regionerna. Regionerna säger nu att de tänker testa alla de fyra kategorier som Folkhälsomyndigheten tagit upp. Det verkar som att det beror på någon otydlighet mellan staten och regionerna. Vi gick in tidigt med en testmiljard, vi har sagt till regionerna och kommunerna att det får aldrig fallera på pengarna. Vi tar de extra kostnaderna.

Men till en början skedde inte testerna lika forts som i de andra länderna. Har frågan varit upp i regeringen? Har vi gjort fel? Hur diskuterar man?

– Det var därför vi anslog testmiljarden. Man anslår inte en testmiljard om man inte har en avsikt med den. En miljard avsattes för att se till att vi klarar testningen, så testvolymen ska upp.

Löfven fick också frågor om att flera länder, nu när de planerar att öppna gränserna igen, sagt att de funderar på att inte låta svenskar komma in i landet. Enligt statsministern förs samtal med de nordiska länderna kring detta.

– Om man tittar på dödstalen i Sverige så finns de allra flesta, eller i alla fall hälften, på äldreboenden. Det är ju inte de som finns på äldreboenden som rör sig ute i samhället, eller åker till Norge eller Danmark. Vi har en bra dialog och jag tror att vi kommer komma till en samfälld nordisk strategi hur vi ska göra, säger Stefan Löfven.