KINA & HONGKONG

Pompeo: USA ser inte längre Hongkong som självständigt från Kina

1:27 min

USA:s utrikesminister Mike Pompeo meddelar att man inte längre räknar Hongkong som en autonom enhet.  Det signalerar att USA kan vara på väg att avsluta de särskilda ekonomiska avtal som man hittills haft med Hongkong.

– Ingen vettig människa kan hävda att Hongkong fortfarande har någon högre grad av självständighet om man ser till hur det verkligen står till, så motiverar utrikesminister Mike Pompeo beslutet.

I nuläget innehar regionen gynnsamma handelsvillkor med USA, vilket fått kinesiska företag att använda Hongkong som regional bas, och den kinesiska staten att göra transaktioner med andra länder därifrån.

Höjdare inom kommunistpartiet gör också affärer i Hongkong och äger fastigheter där. Att slopa områdets särskilda ekonomiska och handelspolitiska privilegier med USA skulle därför vara ett hårt slag mot Kina.

Det amerikanska utspelet kommer i samband med Kinas planer på att införa nya säkerhetslagar i Hongkong. President Trump har hittills sällan kommenterat läget regionen i södra Kina, och protesterna där mot Kinas ambitioner om inflytande.

Nu blir det han som tar det yttersta beslutet om i fall Hongkong kommer förlora alla eller delar av sina nuvarande privilegier.

I ett separat händelseförlopp beslutade USA:s kongress igår om att införa sanktioner mot Kina med anledning av landets massfängslande av uigurer och andra muslimska minoriteter.