Kina

Folkkongressen godkänner kritiserad säkerhetslag

1:36 min

Den politiska oppositionen i Hongkong har i dag fördömt de kontroversiella säkerhetslagar som Kinas nationella folkkongress klubbat igenom.

– Luften har gått ur Hongkong idag, och staden kvävs, sade parlamentarikern Dennis Kwok vid en presskonferens där pro-demokraternas ledande lagstiftare samlat sig för att kritisera beslutet om säkerhetslagar som idag klubbats i Peking.

Lagar som väntas kriminalisera bland annat terrorism, separatism och annan omstörtande verksamhet, och som det pro-demokratiska lägret menar kommer leda till slutet för Hongkongs självstyre från Kina och inskränkningar i yttrandefriheten.

I Peking, däremot, rungade applåder i Folkets stora sal.

Från Hongkongs lokalregering kom också lovord. Chefsministern Carrie Lam sade i ett skriftligt uttalande att beslutet visar Kinas "omsorg" för Hongkong, och att säkerhetslagarna kommer garantera välstånd och stabilitet.

Men hur det blir med den saken, verkar högst osäkert. Orsaken bakom protesterna som skakade Hongkong förra året är fortfarande olösta, och nya protester har blossat upp under veckan och endast hållits tillbaka av tusentals kravallpoliser som i princip stått utposterade i varje gathörn i centrala Hongkong.