Coronaviruset

Operahusen säljer biljetter till hösten trots osäkerhet kring restriktioner

1:59 min

Från Norrlandsoperan i norr till Malmö Opera i söder gör man nu sig redo för att slå upp portarna till nästa säsong. Men ingen vet hur många som kommer få sitta i salongen.

Operahus runt om i landet stängde dörrarna under våren på grund av coronapandemin, men nu planerar man för att öppna igen i höst.

Trots att de nuvarande restriktionerna gäller max 50 personer, säljer flera av landets institutioner 500 biljetter per föreställning.

Michael Bojesen är vd för Malmö Opera, och de säljer just nu hela sin salong på 1500 platser.

– Vi hoppas på att restriktionerna på 50 personer höjs, så det åtminstone får vara 500 i publiken. Men vi planerar faktiskt utifrån att det fortfarande är 50 personer i höst.

Michael Bojesen tror inte att de kommer få spela för 1500 personer, men man börjar så och planerar att återbetala biljettköpare i relation till hur restriktionerna ser ut.

Kulturnytts rundringning visar att landets övriga operahus tänker lite olika.

På Kungliga Operan i Stockholm säljer man 500 biljetter i nuläget, till sin salong som annars tar nästan 1200 personer. Där planerar man för avstånd i salongen genom att sälja två platser ihop, varpå nästa två platser står tomma.

Norrlandsoperan och Wermland Opera kommer släppa 50 biljetter per föreställning.

På Göteborgsoperan säljer man 450 platser per spelkväll, det vill säga cirka 30 procent av sin salong.

Christina Björklund är vd på Göteborgsoperan och säger att för dem är det viktigt att öppna även om det i slutändan bara blir för 50 personer - för att kunna säkra kvaliteten framöver.

– Man kan inte stanna ett sånt här hus och låta det stå stängt i flera månader och sen tro att det är bara är att knäppa på en knapp eller låsa upp dörrarna och tro att det fungerar. Startsträckan är så väldigt lång. Så jag känner en oro för kvaliteten.

Alla siktar på att öppna till hösten även om restriktionerna ligger kvar på 50, förutom Kungliga Operan som i så fall istället kommer satsa än mer digitalt. De fem operahusen har alla generösa återbetalningsregler utifall de sålt för många biljetter.

Folkhälsomyndigheten säger till Kulturnytt att den inte kan uttala sig om hur höstens restriktioner ser ut förrän sommaren är över.

Men kan publiken just nu tänka sig att sitta i en salong om några månader? För Massoud Saher är det en enkel fråga:

– Inga problem. Det tycker jag är helt okej.

Han är inte orolig för coronaviruset.

– Nej, inte i höst i alla fall.