RECENSION TV

Space Force – snällsatir utan varken bett eller fokus

4:28 min

"Space Force" är skruvad komedi på Netflix – skapad Steve Carrell och Greg Daniels, som arbetat tillsammans med "The Office". Men nu är kontorslandskapet utbytt mot USA:s nya rymdförsvar.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

I juni 2018 offentliggjorde president Trump att han skulle starta ett rymdförsvar, sin egen Space Force, och redan nu kan man se företeelsen parodierad på Netflix. Men produktionstakten är tyvärr det mest snabbfotade med den här tv-serien, där Steve Carrell spelar huvudrollen, och även kommit på konceptet tillsammans med Greg Daniels. De två har tidigare arbetat tillsammans på succén "The Office", och med viss välvilja kan man väl se det här som ytterligare en serie i arbetsplatskomedigenren.

Carrell spelar general Mark R Naird. Personen som har den otacksamma uppgiften att på rekordtid försöka få till en amerikansk rymdbas på månen – ständigt motarbetad av i stort sett alla omkring sig. I det allra första avsnittet verkar det nästan som om det här skulle kunna utvecklas till ett slags "Veep" i rymden. Politisk satir, den här gången i militär miljö, där huvudpersonen försöker kompromissa mellan forskares ambitioner och allt mer höklika militärers instinkter att förhandla genom bomber.

Här finns också grälsjuka kongressledamöter som ifrågasätter budgetar - bland annat en hyfsat pricksäker karikatyr på Alexandria Ocasio-Cortez. Lägg till det en president som främst kommunicerar genom sms, och en presidentfru som gärna vill vara meddesigner när rymdflottan ska få sin egen uniform (hur skulle det kännas med en liten mantel på uniformen?). Och så lite pliktskyldig sociala medier-krishantering.

Den amerikanska politiska satiren har ju haft några kämpiga år, som det kan bli när verkligheten hela tiden överträffar dikten. Den här seriens skapare har försökt lösa det problemet genom att aldrig visa presidenten i bild, och dessutom fördela sina tjuvnyp hyfsat jämnt mellan republikaner och demokrater. På det sättet hankar man sig hyfsat fram, även om serien aldrig lyckas nå upp till samma nivå av absurdism som presskonferensen där Trump pratade om sin nya superduper-raket.

Det som till sist får mig att ge upp på "Space Force" är den krystade (och allt mer dominerande) bihandlingen om Nairs familjesituation. Att han mitt i det militära kaoset också ska vara en supermysig person som försöker vara en bra pappa och äkta man. Men det är bara en av flera sidohistorier där birollerna aldrig får tillräckligt med utrymme för att bli något annat än trista klichéer – ett sånt slöseri med både John Malkovich och Lisa Kudrow.

Genreöverskridande är ofta en rätt kul grej, men här resulterar blandningen i ofokuserad snällsatir utan bett.

"Space Force" har premiär den 29 maj.