Kring reserestriktionerna

Turismen bävar inför norskt besked

1:56 min

Besöksnäringen håller andan inför Norges besked kring reserestriktionerna, som väntas komma närmsta veckorna. En fjärdedel av de utländska gästnätterna under en sommar, står norska turister för.

Branschorganisationen Visita räknar med ett inkomsttapp från utländsk turism med över 40 miljarder.

I Strömstad i norra Bohuslän är majoriteten av turisterna norrmän och Mats Brocker, kommundirektör, tittar ut över Hamntorget.

– Vi ser inga köer till Kosterbåtarna, vi ser på uteserveringarna, strövis med folk, de är inte fullbelagda. Vi ser en gästhamn som har kanske ett femtontal betalade gäster, den borde vara fullbelagd vid det här laget. Vi lever ju på våra norska besökare och de är inte här nu. Det märks över hela stan.

Norska UD har sen i mars avrått från nödvändiga resor till alla länder, de har inresekarantän i tio dagar för alla norrmän som varit utomlands.

Även om det skulle ske vissa lättnader av reserestriktionerna räknar branschorganisationen för besöksnäringen, Visita, med ett intäktsbortfall från utländsk turism i sommar med över 40 miljarder.

- Många anläggningar avvaktar ju och det gör ju att man anställer inte just nu för man vet inte hur mycket bokningar man har och inte. Och det är helt avgörande för de jobb som ska komma till under sommaren, säger Jonas Siljhammar, VD på Visita.

Över 12 000 fritidshus i Sverige ägs i dag av norrmän, en siffra som ökade förra året, enligt Statistiska centralbyrån.
Våra grannar i väst står för 2,3 miljoner gästnätter i Sverige under sommarmånaderna enligt Visita. Förutom Västra Götaland är de flitiga besökare i Norrbotten, Värmland, Västerbotten och Jämtland.

På Bodens camping i Norrbotten arbetar Viktor Sundberg som administrationsansvarig, där stod norrmännen för 81 procent av gästnätterna förra året, om de inte kommer i år blir det tufft.

- Det klart att det kommer märkas av ekonomiskt och kommer slå mot Boden i stort eftersom campingen bidrar mycket till Bodens ekonomi.

Hur har känslorna varit på campingen när ni sett an sommaren som kommer?

- Ja det har väl varit en blandning mellan hopp och förtvivlan. Det svänger ju väldigt fort just nu.

 I Strömstad delar man de känslorna.

- Jag är jätteorolig. 30-40 procent av den arbetsföra befolkningen som inte är i arbete, det är katastrofsiffror för vilken stad som helst. Det får inte blir värre, det måste vända annars kommer det få alltför stora konsekvenser, som blir svåra att reparera i närtid, säger Mats Brocker, kommundirektör.

Sylvia Dahlén
sylvia.dahlen@sverigesradio.se