Coronaviruset

Dokumentet bakom testbråket: ”Ska hanteras utanför regioner”

2:01 min

Det råder delade meningar om vem som bär ansvaret för att börja testa personal inom samhällsviktig verksamhet utanför sjukvården, så kallat prioritetsgrupp 3. Socialminister Lena Hallengren (S) menar att det var regionernas ansvar, medan finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), menar att ansvaret för att testa grupp 3 aldrig har tilldelats regionerna.

– Vi har arbetat stenhårt med att provta i enlighet med prioriteringsgrupperna 1 och 2, som Folkhälsomyndigheten sagt var regionernas ansvar. De övriga grupperna skulle andra aktörer klara, vilka vet inte vi, säger hon i Studio Etts specialsändning om coronaviruset.

Men Socialminister Lena Hallengren menar att Irene Svenonius har fel. Det uppger hon i ett kort och tydligt svar på Ekots reporter Magnus Thorén:s fråga i Studio Ett tidigare i dag:

Stämmer inte det? Att det enda de har fått i uppdrag är grupp 1 och 2?

– Nej, svarar Lena Hallengren.

Irene Svenonius hänvisar till ett dokument från Folkhälsomyndigheten som Ekot har tagit del av med riktlinjer för ökad provtagning.

”Provtagning och laboratorieanalys inom denna grupp behöver hanteras utanför respektive regions sjukvårdsuppdrag. Nya aktörer för provtagning, logistik, dataöverföring och provanalys behöver etableras.”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Trots den tidigare förvirringen tog regionerna i tisdags på sig ansvaret för att utföra tester i grupp 3. Det här enligt ett samlat beslut från region- och sjukvårdsdirektörerna.

– Det har funnits en oklarhet när det gäller grupp 3. Det framgår av teststrategin att det här kommer att behöva etableras utanför regionernas ordinarie hälso- och sjukvårdsuppdrag. Men regionerna ser att i och med att de redan är igång och etablerar sätt att provta grupp 2, så är det svårt att se hur någon annan aktör skulle kunna göra det snabbare och bättre, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Ekot har sökt både Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren för en intervju utan resultat, men i en skriftlig kommentar till Ekot skriver Lena Hallengren att ansvaret för smittskydd och smittspårning ligger på regionerna och att ett ansvar för smittspårning inte går att ha utan testning.