Förhandlingar förlängs

Låst läge kring försvarssamtal

1:38 min

Förhandlingarna kring den framtida svenska försvarspolitiken är fortfarande i ett låst läge. Det står klart efter kvällens möte. Nu har förhandlingarna förlängts till mitten av juni.

– Den är relativt låst och vi står långt i från varandra. Det finns en nog en samsyn att det vore en styrka om vi kom framåt tillsammans, säger Pål Jonson, Moderaternas försvarspolitiska talesperson.

Förhandlingarna gäller den försvarspolitiska inriktningen. Den stora knäckfrågan är pengar, och för vilka år som det ska beslutas om anslag.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kräver att man redan nu beslutar om höjda försvarsanslag för 2026 och 2027 för att gå med på ett uppgörelse.

– Försvarsmakten måste få ett långsiktigt planeringsperspektiv. Vi är i ett läge där vi ska bygga upp försvaret och det kommer ta tid, säger Jonson (M).

Vad händer annars, menar ni?

– Att vi kommer få alldeles för mycket ryckighet och kortsiktighet i försvarspolitiken.

Det finns sedan förra året en överenskommelse mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet om anslag för 2021-2025, en summa som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill höja för att kompensera för prisökningar.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar via sin pressekreterare att han inte vill kommentera pågående förhandlingar.