Coronakrisen

Restauranger och parker öppnar i Frankrike

1:50 min

Frankrike går in i en ny fas och kommer att öppna parker och restauranger igen för första gången sen de stängdes i mars på grund av coronasmittan.

– Restaurangerna öppnar igen på tisdag, men flera av Europas gränser är fortfarande stängda och öppnar först den 15 juni, så det kommer att bli en försiktig start, säger restaurangägaren Gezim Ferati i staden Colmar, nära den tyska gränsen.

Här i lilla pittoreska Colmar, nära gränsen mot Tyskland, brukar det vara fullt av turister från grannländerna så här års, men coronaviruset har lett till gränskontroller och stängda butiker och restauranger. Nu har bara ett fåtal restauranger öppet för avhämtning.

Här, i Alsaceregionen, är många lättade efter regeringens besked idag.

Regionen har drabbats hårt av coronasmittan, men får klartecken för att öppna restaurangerna igen på villkor att det är minst en meter mellan varje sällskap i restaurangen och att personalen bär munskydd.

Begränsningen på förflyttningar på max tio mil tas bort och parker och grönområden öppnar redan nu i helgen.

Det är bara Parisregionen och två franska territorier, öarna Mayotte och Franska Guyana, som inte fått grönt ljus. Där får enbart uteserveringar som får öppna i den här fasen.

I nästa vecka öppnar även grundskolor och gymnasier, men studentexamen är inställd. Idrottsanläggningar, museer och teatrar öppnar också i nästa vecka.