Svensk väljaropinion

L får sämsta stödet på tio år

1:51 min

Liberalerna får sitt sämsta väljarstöd sedan Svensk väljaropinion startade mätningarna för tio år sedan. Liberalerna får stöd av bara 3,2 procent av väljarna den senaste månaden. Det framgår av den sammanvägning av opinionsmätningar som Kantar-Sifo gör för Ekot.

– Det är klart det känns tungt för mig som för övriga medlemmar i partiet, men jag tänker att ingen har tänkt att det skulle vara lätt att vända en negativ spiral som vi har befunnit oss i senaste åren, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Men du som ny partiledare, vilken roll tror du att du har spelat i att opinionssiffrorna har fortsatt neråt?

– Ja, det får nog andra svara på. Jag som partiledare har ägnat tiden åt att få mitt parti att må bra, inkludera fler. Det är bara hårt arbete och kommunikation med medborgare som gäller.

Samtidigt som Liberalerna ligger på rekordlåg nivå med bara 3,2 procent, så fortsätter stödet att växa för Socialdemokraterna med 1,2 procentenheter till 31,5 procent.

– Anledningen är ju corona, vi har ju sett att förtroende för regeringen har i stort sett gått upp väldigt kraftigt, det finns en rörelse från Sverigedemokraterna till Socialdemokraterna och det består framförallt av väljare som efter valet har gått från S till SD, men Socialdemokraterna får väljare från i stort sett alla partier utom möjligen Krisdemokraterna, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar-Sifo.

Sverigedemokraterna går enligt Svensk Väljaropinion ner 1,1 procentenheter till 18,7 procent. Enligt Toivo Sjörén är det på grund av att coronapandemin dominerar politiken.

– Framförallt hamnar de i skuggan i de frågor man är starka, det vill säga lag och ordning och invandring och integration, så att deras starka frågor kommer bort.

Moderaterna går upp med 0,4 procentenheter och blir därmed åter det näst största partiet i Sverige.

Kristdemokraterna går ner med 0,2 procentenheter till 5,8 procent och även Vänsterpartiet backar med 0,2 procentenheter till 9,2 procent.

Centerpartiet går upp med 0,1 procentenheter till 7,5 procent och Miljöpartiet stiger med 0,2 procentenheter till 4 procent.