Turismregler

Svenskar välkomna till Grekland – men inte alla

1:12 min

Grekland ändrar nu sina regler och tänker välkomna alla EU-länders medborgare när landet åter öppnar upp för turism i mitten av juni. Så sent som igår gavs ett annat besked. Det som avgör om man släpps in är vilken flygplats man flugit ifrån.

Vilka turister som kommer in i landet utan att genomgå olika karantänsåtgärder kommer inte att grunda sig på vilket land, utan vilken flygplats, man reser från.

Det uppger det grekiska utrikesdepartementet för AFP och hänvisar till EU:s myndighet för flygsäkerhet (EASA) som klassat flera flygplatser i Europa som högriskflygplatser, eftersom de ligger i ett område som har haft stor spridning av coronaviruset. För Sveriges del handlar det om alla flygplatser i Stockholmsregionen, men andra svenska flygplatser finns inte med på listan.

Resenärer som reser från en högriskflygplats, kommer att coronatestas vid ankomst och får tillbringa natten på ett godkänt hotell under tiden de väntar på provresultatet. Om man inte är smittad ska resenären sättas i självkarantän i en vecka. Visar det sig att man bär på coronasmitta, väntar en 14 dagars övervakad karantän.

Mellan den 15 och 30 juni kommer enbart flygplatserna i Aten och Thessaloniki vara öppna. Övriga flygplatser kommer öppna från den första juli.