Coronakrisen

England lättar ytterligare på restriktioner

1:55 min

På måndag lättas restriktionerna i England ytterligare. Bland annat öppnar flera skolor igen och människor får träffas upp till sex personer åt gången så länge man är utomhus. Flera vetenskapliga rådgivare har varnat för att lättnaderna kommer för snabbt men regeringen står fast vid sitt beslut.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab bemötte på söndagen den kritik som kommit från några vetenskapliga rådgivare till regeringen under helgen om att lättnaderna lyfts för snabbt i framförallt England genom att säga att vi kan inte låta nedslängningen pågå för alltid.

– Vi måste gå vidare i försiktiga steg, fortsatte utrikesministern.

Kritikerna, några av dem med i den vetenskapliga grupp som rådgiver regeringen i coronafrågor, menar är att infektionstalet i Storbritannien fortfarande totalt sett är för högt för att så stora lättnader som tar sin början imorgon är förnuftiga, risken är för stor att landet får uppleva en andra våg, menar de.

Regeringen har satt upp ett graderingssystem mellan 1-5 för hotet från coronaviruset och enligt regeringen är graderingen fortfarande så hög som 4, och tidigare har man sagt att först när det kommit ner till nivå 3 så skulle ytterligare lättnader göras.

Men regeringens uppfattning är nu att hotnivån är på väg ner mot en nivå tre så därför kan man göra lättnaderna.

Samtidigt erkänner regeringen att läget är känsligt och uppmanar alla till försiktighet och eget omdöme.

Men redan i helgen har till exempel flera stränder varit fulla med folk utan stora avstånd mellan sig.

Från och med måndag öppnar många skolor för klass 1-6 i England. Beslutet har föregåtts av en intensiv debatt om säkerheten, flera fackförbund för lärare har krävt extra säkerhetsåtgärder för att medlemmarna ska jobba igen, men i en opinionsundersökning bland lärare uppger 75 procent att de kommer börja arbeta på måndag igen.