Demonstrationerna i USA

Nya protester väntas – flera städer kallar in nationalgardet

1:45 min

Från kust till i kust fortsätter i USA de våldsamma protesterna mot det polisvåld som drabbar afroamerikaner. Flera av landets största städer har kallat in nationalgardet för att övervaka fortsatta demonstrationer som planeras på söndagen.

Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Los Angeles, en av över tjugo städer där borgmästaren uppmanat människor att hålla sig hemma.

Inte sedan upploppen efter mordet på Martin Luther King 1968 har så många städer samtidigt utlyst utegångsförbud för att få bukt med social oro. Men i städer över hela USA bröt demonstranter mot förbudet och fortsatte protesterna mot det polisvåld mot svarta som George Floyds död kommit att symbolisera.

Minst en demonstrant sköts till döds i Indianapolis, också poliser skadades och fick föras till sjukhus i bland annat Richmond.

– Vårt land lider i smärta. Människor kan inte få ut bilden av George Floyd ur sina medvetanden, säger Ilhan Omar, demokratiska kongressledamot för det distrikt i Minneapolis som sett några av de mest omfattande protesterna.

Från både demokratiskt och delvis också republikanskt håll vädjar politiker nu till president Trump och ber honom att inta en mer enande och samlande position efter flera dagars twittrande som en del menar har spätt på oroligheterna.

– Det viktigaste man som ledare kan göra i det här läget är att försöka sänka temperaturen, säger Marylands guvernör Lary Hogan, vars delstat för fem år sen såg omfattande kravaller sedan en svart man dödats i samband med ett polisingripanden.

Även på söndagen väntas demonstrationer på flera håll runt om i USA.