Diktatur

Våg av gripanden inför presidentvalet i Belarus

I Belarus har det skett en våg av gripanden och igår greps den ledande vitryske oppositionspolitikern Mikola Statkevitj i huvudstaden Minsk. I landet ska det hållas presidentval i augusti

På några smågator förföljer en mörk minibuss bilen som Mikola Statkevitj och hans fru åker i, de är på väg till en demonstration och filmar vad som händer.
När deras bil på söndagens morgon kommer ut på en större gata i Minsk stannar de upp. Män i civila kläder springer ut från den svarta bussen bakom dom, rundar bilen, öppnar dörrarna, tar bilnyckeln och sen förs Statkevitj därifrån.

Det ska hållas presidentval i Vitryssland, landet som egentligen heter Belarus. Valet ska hållas i slutet av augusti och det förutspås gå som vanligt. Landets auktoritäre ledare Aleksander Lukasjenko har suttit vid makten sedan Sovjetunionens fall för 30 år sedan. De val som har hållits har av observatörer ansetts inte alls leva upp till vad som brukar kallas demokratisk standard.

Det är inte första gången Mikola Statkevitj grips. Han ställde upp som president kandidat i Belarus 2010 och har sammanlagt suttit fängslad många år och under sin tid som politiskt aktiv. Statkevitj ville ställa upp i valet även i sommar men fick inte, på grund av att han tidigare suttit just fängslad.

Den senaste tiden har det skett en våg av gripanden över hela Belarus, i städer som Minsk, Gomel och Vitebsk. Bara i helgens demonstrationer, som hölls för att få ha just flera presidentkandidater, säger människorättsorganisationen Viasna, att minst ett femtiotal människor har gripits.

Det är sannolikt bara början på en lång rad liknande sommarhelger innan det vitryska presidentvalet är över.