al-Hol

Ytterligare svenskar har flytt från IS-lägret i Syrien

2:00 min

Två svenska kvinnor med upp till fem barn ska ha flytt från lägret al-Hol i Syrien där utländska IS-anhängare hålls. Enligt Shiyar Ali, representant i Sverige för det kurdiska självstyret i norra Syrien, lämnade kvinnorna och barnen lägret i förra veckan.

– Vi pratar om två svenska kvinnor, men fyra fem barn, jag tror att det skedde för cirka en vecka sedan, säger Shiyar Ali.

Enligt Shiyar Ali flydde alltså två svenska kvinnor med upp till fem barn under tio år från lägret al-Hol, i förra veckan. Enligt honom finns uppgifter om att de svenska kvinnorna och barnen, som saknade identitetshandlingar, ska ha tagit sig till Turkiet.

Utrikesdepartementets presstjänst säger till Ekot att man har uppgifter om att svenskar ska ha lämnat al-Hol, och att de enligt de uppgifter man har befinner sig i gränstrakten mellan Turkiet och Syrien. Man har däremot inga uppgifter om att de kvinnor och barn som lämnat lägret ska ha kontaktat en svensk ambassad eller beskickning utomlands.

– Det finns uppgifter om att ett fåtal kvinnor och barn med koppling till Sverige tagit sig från al-Hol de senaste månaderna. Vi följer detta med myndigheter och organisationer i de berörda länderna, men kan inte kommentera närmare vilka uppgifter vi har i nuläget, säger Linn Duvhammar, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Igår blev det känt att ett antal finska kvinnor och barn som tagit sig från al-Hol återvänt till Finland, efter att ha sökt hjälp på ambassaden i Turkiet.

Ekot har inga närmare uppgifter om hur det gick till när de svenska kvinnorna lämnade lägret, men Shiyar Ali, representant i Sverige för det kurdiska självstyret, beskriver att det ofta förekommer fritagningsförsök som organiseras av personer utanför.

– De gräver tunnlar, de betalar stora summor för att lyckas smuggla ut dom, det är sådana här metoder som man använder för att kunna lyckas, säger han.