Rim x 2 och thriller

Sommarlovsläsning!

1:32 min
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Bilderböcker

En bilderbok på rim som inte alls är dum om man börjat läsa är "Blandade djur med Erik Magntorn och Lisa Sjöblom" har en ramsa som upprepas och de dova färgerna får den först att verka oansenlig som naturen om hösten, men det här är underhållning på hög nivå när djur som groda och gädda blir kära och föder en unge – en grädda!

Om man vill drömma sig bort på en resa ska man läsa "Kiosken" av Anete Melece. Den handlar om Olga som arbetar i den lilla kiosken, som också blivit hennes hem. Men det begränsar inte henne – tvärtom!

Lotta Olsson som skrivit många dikter för barn samarbetar med Emma Adbåge i ett nytt projekt där första delen heter "Ledsen", en bok som går på djupet i känslorna.

6-9 år

För alla fotbollsfantaster är "Vårt lilla landslag spelar VM" av Mats Wänblad och med bilder av Maria Andersson Keusseyan något att stilla matchabstinensen med. Det blir inte alls den slags cup som kioskägaren hade tänkt, men när ett hus fått ihop ett lag så vill inte grannbarnen vara sämre och snart är spelet igång.

Det finns flera böcker om Frallan och hon är något av en favorit! Visserligen är senaste "Frallan har en hemlighet" en bok om julen, men om man som jag inte kan få nog av Frallans dilemman och kluriga lösningar på dem, så har det inte så  stor betydelse. Annars kan man med fördel läsa Lisen Adbåge och Sara Ohlssons andra böcker.

9-12 

Världens undergång är nära när människorna kör naturen i botten med miljöförstöringen, eller? I boken "Familjen" av Cecilia Lidbeck möter vi en familj som isolerat sig och förbereder sig för det värsta, tills huvudpersonen Ella börjar tvivla. Vem ska man lita på? En riktigt spännande bok för mellanstadieåldern.

Och mer spänning blir det när Jakob Wegelius gör sin tredje del i berättelsen om gorillan Sally Jones och hennes äventyr på haven och i land. I "Den falska rosen"  är det den gamla båten "Hudson Queen" som blir lite av gåtan. En perfekt högläsningsbok för både vuxna och barn!

Moni Nilsson fick sitt stora genombrott med böckerna om Tsatsiki – nu är hon tillbaka med en barndeckare med actionkvalité och rapp dialog om när en kompis försvinner och vännerna Svante och Saga börjar leta. Jakten i "Hitta Tjina" lededer barnen rakt in i gängbrottslighet.

Unga vuxna

Och när det blir en sommar utan konserter kan ungdomsboken "Min tur nu" av Angie Thomas fylla ett vakuum: om Brianna som slipat på sina rim i rapbattles i åratal och skapar skoluppror med sin hiphop. En högaktuell bok om vad det innebär att dömas efter sin hudfärg.

Men förstås behöver man böcker om kärlek på sommaren och två riktiga pärlor kom i vår. "Hästpojkarna" av Johan Ehn har två parallella historier. Den ena om de föräldralösa pojkarna 1930-talet, som hamnar på cirkus med för sina akrobatiska talanger. Pojkarnas historia blir når sedan vår tid genom Anton som jobbar som vårdbiträde och just blivit förälskad i den lite äldre Peter.

 I "Ganska nära sanningen" av Anna Ahlund har Nico just färgat håret rosa, flyttat till Uppsala för att börja på nytt gymnasium och när kärleken slår till. Ljuvligt, men också skrämmande.